top of page

~Over Tamara~

_KLU6139_edited.jpg

Hi,

Tamara hier:-)

Lees hier in een notendop waarom en hoe Ayahuasca in mijn leven is gekomen.

Als klein meisje zorgde ik al graag voor mensen.

Toen mijn vader met een hartinfarct in het ziekenhuis kwam te liggen, hielp ik de verpleegsters met het uitdelen van koffie en deed ik graag alsof ik verpleegster was. In mijn tienerjaren kampte ik jaren met een depressie die behandeld werd met medicatie en therapie. Om uiteindelijk van de medicatie af te komen ging ik in weer therapie en ditmaal lukte het. De oorzaak van mijn depressie was nog niet behandeld en zo vond ik toch wel weer allerlei middelen en manieren om mezelf te verdoven.

Ondertussen zorgde ik nog steeds voor anderen maar steeds minder voor mezelf. Ik ging de opleiding verpleegkunde doen.

Na jaren in de gezondheidszorg gewerkt te hebben doorzag ik het systeem en zag ik mensen zieker worden in plaats van beter. Nog een pilletje erbij in plaats van te kijken naar de onderliggende oorzaak van de ziektes.

Door de bezuinigingen in de zorg werd de tijd die je aan de mensen kon besteden alleen maar minder en de werkdruk hoger.

Ik besloot te stoppen.

Mijn bijbaan in de horeca werd mijn fulltime baan, ik startte mijn eigen eetcafé, waar ik voornamelijk fungeerde als maatschappelijk werker en iedereen die bij mij in het café kwam probeerde te helpen met hun 'problemen'. 

Niet wetende hoe ik mij moest beschermen raakte ik ook hier uitgeput.

 

Ondertussen volgde ik diverse (spirituele) cursussen zoals reiki en mindfulness en deed een yoga docente opleiding op Bali. Maar mijn stem laten horen en mezelf laten zien durfde ik nog niet.  

Een kantoorbaan moest mijn redding zijn! Maar het leven als moeder, zelfstandig ondernemer (ik had ook nog een webshop), werknemer, de zorgen voor mijn zoontje en mijn inmiddels terminaal zieke vader gingen zijn tol eisen. Ik kwam in een burn-out terecht.

 Achteraf gezien een zegen! Ik werd gedwongen alles stop te zetten en naar mezelf te kijken.

Mezelf de vraag te stellen wat maakt mij nu eigenlijk gelukkig? Ik leefde mijn leven voor het welzijn van anderen, maar cijferde mezelf weg. Voordat ik deze vragen aan mezelf kon stellen was er eerst een hele tijd duisternis waarin ik helemaal niet na wilde denken en alleen kon huilen. 

Mijn relatie was inmiddels kapot, ik voelde me een slechte moeder en al niet veel beter als mens. Door de boeken van Dr. Wayne Dyer kon ik weer lichtpuntjes zien en hoorde ik voor het eerst over Ayahuasca en niet veel maanden later lag ik daar op een matras in afwachting van wat dit 'brouwsel uit de jungle' bij mij voor effect zou hebben.

De eerste keer dronk ik Anahuasca, een ayahuasca analoog wat ook de werkzame stof DMT bevat( dit wist ik destijds niet).

Na 5 koppen (ja 5!!!) deed het voor mij niet heel veel (dacht ik) en zat ik met ongeloof te luisteren naar de meest wonderlijke reizen van de anderen in de ruimte.

Ik was weer eens de uitzondering op de regel... (overtuiging die ik had)

 

De volgende dag begon het proces!

Ik werd bewust van mijn drukke mind en alles wat mij tegen hield om in volle overgave te gaan.

Mijn cannabisgebruik was er daar 1 van.

Een aantal weken later kwam er een sjamaan uit Peru en ik besloot mijzelf op te geven om bij hem te reizen. 

Een strikt dieet van 6 weken volgde, geen drugs, geen alcohol, geen geraffineerde suikers of andere troep die mijn lichaam en geest vervuilen.

Ik mediteerde iedere avond en toen de dag van ceremonie daar was bleef ik in plaats van 1 dag, 3 dagen en is mijn leven totaal veranderd.

Het was voor mij ook gelijk duidelijk dat dit mijn pad was en dat Ayahuasca een groter plan voor mij had. 

 

Ik heb 2 jaar met de sjamaan mogen werken en mee mogen reizen naar verschillende landen binnen europa om ceremonies te organiseren en bij te assisteren. Ik vond mijn stem en overwon mijn grootste angst. Publiekelijk mijn stem laten horen.

Ik organiseerde diets's in Peru en leerde ondertussen wat ik kon over het sjamanisme, begeleiden in en uit ceremonies en de medicijnplanten. 

Tijdens het laatste retraite met de sjamaan leerde ik een man kennen waar ik mijn droom en visoenen van een retraite centrum mee deelde en hij bleek dezelfde droom te hebben.

Alles ging in een stroomversnelling en al snel hadden we een plan.

Een locatie liet alleen nog op zich wachten, maar niet zonder reden.

We hadden nog niet genoeg geleerd.

Al snel zat ik weer in Peru voor diets's met de medicijnplanten en vervolgens voor de Shipibo Curandero Initiation course van de Ayahuasca Foundation.

8 weken in de jungle waarbij je een verbintenis aangaat met Noya Rao (flying tree) een mythische boom , een boom waarvan de blaadjes lichtgeven in het donker. Ze heeft de energie van puur licht (denk hierbij aan boom uit avatar). 

Er ging wederom een wereld voor mij open.Ik dronk om de dag Ayahuasca, leefde in een klein hutje at zoutloos, suikerloos en vegetarisch. Ik leerde van mijn maestro Don Enrique hoe je een ceremonie opent, hoe je de mareacion ( visions) versterkt en reduceert door middel van Mapacho, Aqua Florida en de Icaros (helende liedjes van de planten) en hoe je de ceremonie afsluit. 

De Icaros die je leert zijn in Shipibo taal, voor mij net zo heilig als Sanskrit).

De woorden dragen mits juist uitgesproken en in de juiste combinatie met de juiste intentie, helende eigenschappen met zich mee.

Ik ben niet degene die jou beter maakt, ik ben maar een kanaal voor de planten en spirits die door middel van de Icaros en vibratie hun werk doen.

Het grootste aandeel in de healing ben jij zelf.

De dag dat de opleiding in de jungle eindigde, kreeg ik het bericht dat we een locatie hadden voor onze ceremonies.

Inmiddels werken we al een aantal jaar op deze locatie en heb ik ongelofelijk veel healings mogen zien. Ook faciliteren we ceremonies op andere locaties is europa waaronder Portugal. 

 

De tribe wordt steeds groter en ben ik ontzettend dankbaar voor de mensen die mijn leven binnen gekomen zijn en die nu deel uitmaken van een stevige fundering (en die 'toevallig allemaal' dezelfde boom Noya Rao dieta hebben gedaan als ikzelf).

Onwijs dankbaar leer ik iedere dag en iedere ceremonie meer en meer en mag ook ik nog steeds laagjes van mijzelf afplukken, mezelf zien groeien en meer en meer van mijzelf gaan houden.

Het leven (met of zonder Ayahuasca) is één groot proces.

It is not about the destination, learn to love the journey!

 

Infinite love is the only truth, all else is an illusion. 

Veel liefs,

Tamara

bottom of page