top of page

What's in a name?

 

AYAHUASCA

Allereerst. Wat is Ayahuasca?

Het woord Ayahuasca is Quechua, de taal van het Inca-rijk.

Vrij vertaald betekent het "wijnstok van de ziel" of " Liaan van de doden".

Traditioneel kan het woord ayahuasca verwijzen naar een aantal verschillende dingen: de Banisteriopsis caapi liana, een MAO-remmende plant of het brouwsel gemaakt met deze liaan en een DMT-bevattende plant.

Dit brouwsel bestaat uit verschillende delen en de bron die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten is de DMT-bevattende plant. Nu vraag je je misschien af ​​waarom er iets aan wordt toegevoegd.

Welnu, ons lichaam is erg goed in het afbreken van DMT.

Zo goed zelfs dat als we deze DMT-bevattende planten consumeren, we geen tot zeer weinig effecten zouden opmerken.

En dat is waar Banisteriopsis Caapi komt kijken.

Deze liaan bevat zogenaamde MAO-remmers die ervoor zorgen dat de werkzame stoffen minder snel door het lichaam worden afgebroken.

Het resultaat: een psychedelische reis van een paar uur vol visuele, mentale en helende effecten.

In het algemeen betekent ayahuasca de combinatie van zowel de MAO-remmer Banisteriopsis Caapi als een DMT-bevattende plant.

Traditioneel zijn dit de bladeren van Psychotria viridis (chacruna) of Diplopterys cabrerana (chagropanga of chaliponga). Het brouwsel wordt om verschillende redenen gebruikt en wordt gezien als een van de meest psychedelische middelen die er zijn.

Omdat er echter steeds meer planten worden gevonden die DMT bevatten en er steeds meer bronnen van MAO-remmers worden ontdekt over de hele wereld, resulteert dit in veel experimenten met verschillende stoffen en bronnen.

 

ANAHUASCA

En dat is waar Anahuasca in beeld komt. Vooral in Europa worden tegenwoordig veel experimenten uitgevoerd met verschillende combinaties van DMT-bronnen en MAO-remmers om Ayahuasca te maken.

Maar omdat het eeuwenoude recept de Banisteriopsis Caapi liana gebruikt en niet veel van deze nieuwe brouwsels, moet je eigenlijk niet van ayahuasca spreken, ook al wordt het over het algemeen gedaan.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van vervangende DMT-bronnen, maar de originele DMT-bladeren en planten worden minder vaak beschouwd als "must-have" voor een origineel ayahuasca-brouwsel.

Maar wat is het dan?

In beide gevallen gaat het om een ​​ayahuasca-analoog, kortweg Anahuasca.

De meest populaire vervanger van Banisteriopsis Caapi in anahuasca die we tegenwoordig zien, is Peganum harmala, ook bekend als Syrisch wijnglas of harmal.

Deze plant wordt enorm gebruikt omdat hij over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te bereiden is dan B. Caapi.

Naast chacruna of chagropanga is een populaire bron van DMT de wortelschors van Jurema Preta, ook wel bekend als Mimosa hostilis.

Een andere variant die steeds vaker wordt gebruikt, is de schors van de Hawaiian Acacia Confusa.

Kortom: heb je een brouwsel van Banisteriopsis caapi en chacruna of chagropanga? Dan heb je echte ayahuasca voor je. Zolang het brouwsel de Banisteropsis Caapi (ayahuasca) bevat mag het Ayahuasca genoemd worden.

Wordt de Ayahuasca vine vervangen door een ander product?

Dan spreek je van een ayahuasca-analoog of anahuasca.

Hoewel de ayahuasca- en anahuasca-brouwsels chemisch vergelijkbaar zijn, zijn er enkele verschillen.

Zo varieert de duur en intensiteit van de trip met de verschillende combinaties, maar gebruikers melden ook andere ervaringen op het gebied van visuele hallucinaties en mentaal functioneren.

 

PSILOHUASCA-VINE.jpg

AYAHUASCA

&

ANAHUASCA

bottom of page