top of page

Kambo, ook bekend als kikkergeneesmiddel, is de giftige afscheiding van Phyllomedusa bicolor (de gigantische blad- of apenkikker), een felgroene boomkikker afkomstig uit het Amazonebekken. Het is te vinden in de regenwoudregio's in het noorden van Brazilië, het oosten van Peru, het zuidoosten van Colombia en delen van Venezuela, Bolivia en de Guianas. In veel regio's buiten Brazilië staan ​​zowel de kikker als zijn afscheiding bekend als sapo (of 'pad').

 

Reuzenaapkikkers hebben een kenmerkend 'lied' dat kan worden gevolgd om ze 's nachts te verzamelen. Gevangen exemplaren worden door de benen vastgebonden en onschadelijk belast om de afscheiding te induceren: een wasachtige substantie die vanaf de rug en poten van de kikker op houten spatels is geschraapt. Eenmaal gedroogd, kan kambo meer dan een jaar worden bewaard zonder zijn potentie te verliezen. Voor gebruik wordt het gemengd met speeksel of water en rechtstreeks aangebracht op speciaal gemaakte brandwonden op de huid.

 

Kambo heeft een scala aan traditionele en potentiële therapeutische toepassingen, zowel medisch als psycho-spiritueel. Gewoonlijk beschreven als een 'beproevingsmedicijn', staat de afscheiding bekend om zijn krachtige brakende of zuiverende effecten. Ondanks de aanvankelijke onaangenaamheid, wordt er veel naar Kambo gezocht om lichaam en geest te revitaliseren.

De directe effecten van kambo-medicatie zijn intens en onaangenaam, maar van korte duur, en duren gewoonlijk niet langer dan 30-40 minuten. Ze omvatten koortsachtige temperatuurstijging, zweten, rillingen en duizeligheid naarmate de hartslag sneller wordt - mogelijk meer dan 190 slagen per minuut. De bloeddruk kan dramatisch stijgen of dalen, samen met een verhoogd bewustzijn van de aderen en slagaders. Veel mensen melden een tintelend of branderig gevoel zoals elektriciteit dat begint bij de punten en zich door het lichaam verspreidt. Sommigen kunnen ook een dissociatieve of dronken high voelen.

 

Overweldigende misselijkheid is over het algemeen onvermijdelijk bij kambo en zuivering is waarschijnlijk - hetzij door braken, ontlasting of beide. Andere effecten zijn onder meer een gevoel van druk in het hoofd, de nek en de romp, buikpijn, ontsteking van de keel, droge mond, wazig zicht (of tijdelijke blindheid), moeilijk bewegen en verdoofd gevoel, gezwollen lippen en tong. Dit is de fysieke reactie van het lichaam op acute vergiftiging.

 

Nadat deze eerste effecten zijn uitgewerkt en de hartslag weer normaal is geworden, kan het nodig zijn om te rusten. Sommigen vallen in een droomloze slaap, terwijl anderen vreemde dierengeluiden maken. 

 

Je ervaring kan verbeterd aanvoelen na de kambo-zuivering. Je voelt misschien grote fysieke kracht, scherpere zintuigen en verhoogde mentale alertheid. Dergelijke ongewenste bijwerkingen kunnen een dag in beslag nemen of ze kunnen onmiddellijk optreden. Ze hebben ook de neiging om een ​​consistent verhoogde stemming, verhoogde fysieke en mentale energie, verminderde stress en verbeterde focus op te nemen.

 

Voorzorgsmaatregelen

Kambo wordt het best ingenomen op een lege maag, blaas en darmen. Het is raadzaam om vast voedsel en vooral zout 8-10 uur van tevoren te vermijden. Alcohol en rood vlees moet ook gedurende 24-48 uur vóór het aanbrengen worden vermeden.

kambo

KAMBO

bottom of page